De Waterdraagster is de mascotte van Sint-Gillis

Deze wandeling werd in 2009 door wijlen Frans Van Parijs uitgewerkt in het kader van de herdenking van de 100ste sterfdatum van Leopold II en heet volledig "Leopold II en Urbanisme in Sint-Gillis". 

Deze wandeling start aan het Zuidstation en eindigt aan het Sint-Gillis Voorplein. Op onze route liggen drie parken; het hoogste punt is Hoogte Honderd.

Klik hier voor een voorstel op maat of stuur me een e-mail.

• Het eclectische neo-klassieke Zuidstation dat in 1869 geopend werd, zou een beslissende rol spelen bij de verstedelijking van Sint-Gillis. Urbanist Victor Besme kreeg de volle steurn van Leopold II voor het planmatig aanleggen van Sint-Gillis.

• Vanaf de Hallepoort vertrok de Vorstsesteenweg. Het huidige reliëf stemt helemaal niet overeen met het reliëf dat men aantrof bij het begin van de aanleg van de Cenrumwijk. Deze wijk had een sterke binding met de Marollen aan de andere kant van de Hallepoort.

• Vanaf 1886 regeerde een blauw-rode coalitie te Sint-Gillis die er voor zorgde dat er meer scholen dan kerken in de gemeente gebouwd werden, zoals hier op het Betlehemplein.

• Leopold II was een natuurmens die voor Brussel 1.000 ha parken kocht. Een voorwaarde was wel dat hij het bevouwingstype mocht bepalen langs die parken.

• Leopold II wou België sterker, groter en mooier maken. Brussel moest daarbij speciale aandacht krijgen. Voor Leopold II was Brussel de hele agglomeratie, mét de randgemeenten.

• Het hoogste punt van het Brussels Gewest: Hoogte Honderd / Altitude Cent met de betonnen Sint-Augustinuskerk.

• Er wordt gezegd dat Leopold II afkerig was van Art Nouveau. Hij kende echter Paul Hankar en Victor Horta en gaf hen zelfs, samen met Henry Van de Velde opdracht om het koloniaal paleis te Tervuren in te richten voor de Wereldtentoonstelling van 1897.

• Volgens het plan van Victor Besme moest er tussen de gevangenis en de bareel een wijk komen voor de betere burgers. Bij aanvang van de bouw in 1870 was het hier echter nog een grote woestenij met grote niveauverschillen.

• Jef Lambeaux werd in Antwerpen geboren, maar was vooral in Sint-Gillis, het Montparnasse van het Noorden, actief. Zijn déesse du Bocq siert het voorplein van het stadhuis.

• De gemeente Sint-Gillis heeft een stadhuis omdat er ooit een fort in de gemeente stond. Voor de rood-blauwe coalitie moest dit de kathedraal voor de arbeiders worden. 120 kunstenaars werkten eraan mee, onder andere Fernand Khnopff. Beelden van Jules Dillens en Jacques De Lalaign op het Stadhuis van Sint-Gillis.

• Als schepen van onderwijs en schone kunsten intoduceerd Louis Morichar de 4de graad die later uit zou groeien tot het technische onderwijs. Ook avondonderwijs voor volwassenen was een van zijn initiatieven. Aan het Moricharplein vinden we mooie voorbeelden van Art Nouveau.

• Het Pierre Pauluspark heeft twee gezichten. Het oudste gedeelte hoorde bij het Pelgrimshuis en heeft een spectaculair karakter. Recenter werd een groene zone gecreëerd bovenop de pre-metro.

• Tot 1970 was het Munthof het neusje van de zalm op muntproductie technisch gebied. Er werden munten geslagen voor landen in Afrika en het Midden-Oosten. Nu rest enkel nog een hoekgebouwtje.

• Victor Besme was ook architect: de Sint-Gilliskerk van 1867. Het plein vóór de kerk wordt geflankeerd door het Volkshuis, door vrijwilligers gebouwd in 1905 en het Aegidium, een feestzaal met Moorse en Roccoco-zalen.

Sint-Gillis Voorplein

Sint-Gillis heeft een Stadhuis

Art Nouveau Sgrafitti op het Moricharplein

De Gevangenis in neo-Tudorstijl

Zicht op het Justitiepaleis