Op deze wandeling, van het Madouplein tot de Hallepoort, wordt u begeleid door een vijftigtal bronzen Jakobsschelpen. We starten aan het Madouplein en eindigen aan de Hallepoort. Dit is een stevige wandeling !

Klik hier voor een voorstel op maat of stuur me een e-mail.

Onderaan deze pagina kan je de folder "Santiago de Compostellawandeling" downloaden die in 2012 door de Directie Monumenten en Landschappen werd uitgegeven.  

Pelgrims die Brussel vanuit het noorden aandeden, betraden de stad via de Leuvensepoort (nu Madouplein).

• De Leuvensesteenweg brengt ons naar de Koningsstraat die we oversteken. Als het Hungarian Cultural Institute in de Treurenberg open is gaan we binnen en bekijken een spectaculair overblijfsel van de eerste stadsmuur.

• Ook vóór de kathedraal ligt een Jakobsschelp en zowel buiten als binnen bekijken we standbeelden van de apostel Sint-Jakob de Meerdere, die weergegeven wordt met de typische pelgrimsattributen: een wandelstok, een schoudertas en een schelp.

• In de Bergstraat stond de Sint-Annakapel; die is voor de aanleg van de Noord-Zuidverbinding verhuisd naar de Magdalenakerk waar ze er netjes tegengeplakt is.

• Op de Grote Makt konden de pelgrims in hun onderhoud voorzien in de nabij gelegen hallen, zoals het Broodhuis, het Vleeshuis en de Lakenhallen. De namen van de straten rond de Grote Markt verraden wat er daar te koop was: Haringstraat, Boterstraat, Kaasmarkt, Kiekenmarkt, ...

• Er waren ook fonteinen in de buurt om de dorstigen te laven, bv. Manneken Pis en "den Spauwer".

• Brussel heeft ook een Sint-Jakobswijk en de  is daar het kloppende hart van. Die kerk is gebouwd op de plaats waar voordien het Sint-Jakobsgasthuis stond. Op de buitengevel duidt een gele ster op een blauwe ondergrond de richting van Santiago de Compostela aan. Op de ingangspoort vind je nog de pelgrimsattributen. De Goede Bijstandkerk wordt ook gebruikt voor concerten omwille van haar mooie akoestiek.

• Hier konden de pelgrims ook de keuze maken: ofwel via de Steenpoort en de Marollen richting Halle, ofwel via de Anderlechtse Poort richting Anderlecht, naar de Sint-Guido kerk.

• Wij kiezen voor de route via de Steenpoort en komen bij de Kapellekerk waar een beeld van Sint-Jakob de Meerdere bewaard wordt dat nog jaarlijks in processie naar het Stadhuis wordt gedragen door de Asturische gemeenschap in Brussel.

• Naast de Hallepoort is een granieten zuil te zien dat eer betuigt aan de pelgrims die nog meer dan 2.200 kilometer voor de boeg hebben.

Kathedraalportaal

Sint-Jakob de Meerdere

Asturische gemeenschap

Wijlen Frans Van Parijs in de Kapellekerk

De Goede Bijstandkerk

Compostela wandeling RECTO

Deze folder werd in 2012 uitgegeven door de Directie Monumenten en Landschappen in samenwerking met Omnibus Omnia, ttz wijlen Frans Van Parijs, Paul Sanders, Luc Surdiacourt en Roger Van Buynder

Compostela wandeling VERSO

Deze folder werd in 2012 uitgegeven door de Directie Monumenten en Landschappen in samenwerking met Omnibus Omnia, ttz wijlen Frans Van Parijs, Paul Sanders, Luc Surdiacourt en Roger Van Buynder