Brussel - de Europese Wijk

De gevel van het Luxemburgstation met daarachter de koepel van het Europees Parlement

Deze wandeling kan aan het Centraal Station starten of ergens in de Europese Wijk. Europees Parlement, Berlaymontgebouw en Consilium worden omgeven door parken. We verkennen ze allemaal en eindigen bij metrostation Schuman vanwaar we de metro kunnen nemen naar het Centraal Station.

Voor groepen tussen 15 en 25 personen. 

Klik hier voor een voorstel op maat of stuur me een e-mail.

 De uitbreiding van Brussel in oostelijke richting begon ten tijde van het koningschap van Leopold II. De Marie-Louise -, Palmerston -, Ambiorix - en Margueritesquares werden in zijn opdracht door Gideon Bordiau aangelegd.

 Het Hotel van Eetvelde en het Maison St-Cyr, en beelden van Jef Lambeaux en Constantin Meunier maken van de Squares een openluchtmuseum.

 De mooiste façades in diverse neo-stijlen vind je in de Michelangelostraat.

 De Grote Moskee was ooit het paviljoen van Egypte tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897.

 In het Horta-paviljoen kunnen we de Menselijke Driften van Jef Lambeaux bewonderen.

 Een ander controversieel monument in het Jubelpark is het Kongo-monument ter ere van koning Leopold II.

 Diezelfde Leopold II financierde de Triomfboog die het voornaamste bouwwerk was voor de viering van 75 jaar onafhankelijkheid.

 In het Jubelpark bevinden zich drie belangrijke musea: in de grote hal van het Legermuseum kan je meer dan 100 vliegtuigen bewonderen, in Auto-World wordt de geschiedenis van de auto verteld en het Museum voor Kunst en Geschiedenis kan je o.a. topstukken uit de Egyptsiche -, Babylonische -, Griekse - en Romeinse kunst bewonderen.

 Het Cauchie-huis is een mooi voorbeeld van geometrische Art Nouveau.

 In het Jubelpark werden twee wereldtentoonstellingen georganiseerd: in 1888 en in 1897. Het torentje van de stad Doornik is daar nog een overblijfsel van.

 In het Leopoldpark was tot 1880 de Brusselse zoo ondergebracht. Nu vind je er gebouwen die opgetrokken werden om er de Brusselse universiteit te stichten.

 Waar zich ooit de Leopold-brouwerij bevond, staat nu "Caprice des Dieux", het Europese Parlement. Dat is in de Wiertz-straat waar zich ook het Wiertz-museum (gratis inkom!) bevindt.

 Op het Luxemburgplein staat een standbeeld van John Cockeril, die de Belgische staalindustrie opstartte ten tijde van koning Leopold I.

Robert Schuman startte met de Europese gedachte in 1950. Aan het Schuman-plein staan twee belangrijke Europese gebouwen: het Berlaymont gebouw en het Consilium of Justus Lipsius gebouw. In december 2016 werd het Europa gebouw geopend.

Het Karel De Grote gebouw

Het Berlaymontgebouw

Robert Schuman, stichter van de Europese Unie

In het Wiertz museum

Landesvertretung Bayern en Europees Parlement