Brussel Vijfhoek - de Marollen

het Justitiepaleis domineert de Marollen

De Marollen is de historische volkse wijk van Brussel. De naam is afgeleid van het klooster van de Zusters Maricollen. Jazz legende Toots Thielemans werd in de Marollen, in de Hoogstraat, op het nummer 241 geboren. De wandeling start aan het Centraal Station en eindigt aan de Hallepoort.

Voor groepen tussen 15 en 25 personen. 

Klik hier voor een voorstel op maat of stuur me een e-mail.

 In de 13de eeuw werd een eerste stadsmuur van ongeveer 4 kilometer voltooid. De Steenport was de uitgang in zuidelijke richting.

 In de Kapellekerk bevindt zich het grafmonument van Pieter Brueugel de Oude, de voornaamste schilder die oot in Brussel woonde.

 De Noord-Zuidverbinding heeft de buurt van de Kapellekerk decennialang geteisterd; Recyclart probeerde de buurt nieuw leven in te blazen door de aanleg van een skatepark en andere ontmoetingsplaatsen.

 De Brigitinnekerk wordt niet langer voor religieuze activiteiten gebruikt; men speelt er nu theater. Het gebouw heeft zelfs een tweelingzuster.

• Het Brusselse OCMW heeft het voormalige warenhuis Marchie Pède en het Wijnpaleis gerenoveerd; nu wonen er gezinnen en is er zelfs een bio-markt.

 De Berg van Barmhartigheid is het enige pandjeshuis in België dat nog actief is.

 Aan Art Nouveau geen gebrek in de Marollen. Victor Horta bouwde er en schooltje in opdracht van het stadsbestuur.

 Er wordt beweerd dat Pieter Bruegel de Oude ooit in de Hoogstraat op het nummer 132 zou gewoond hebben. Meer en meer historici betwijfelen dit, maar toch heet dat gebouw het Bruegelhuis.

 Op het Bruegelplein staat een Bruegelfontein gebaseerd op één van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.

 De Minimekerk is bekend voor haar goede akoestiek. Het Miniemen Festival ontvangt alle werkdagen muziekliefhebbers vanaf 12.00 tot 12.45 uur.

 Vanop het Poelaertplein hebben we een prachtig uitzicht over de benedenstad. Je kan er ook de lift nemen naar het Bruegelplein.

 Geen plein in Brussel heeft zo veel namen: Vossenplein - Place du Jeu de Balle - Den â met - Le vieux marché - Loiezemet - Kaatspelplaats - Marché aux puces - Hirch par terre. Wat betekenen ze allemaal?

• In de Marollen vind je nog talloze "impasses".

 De Cité Hellemans werd in 1915 geopend en was één van de eerste sociale huizenblokken in Brussel.

 Het Sint-Pietersziekenhuis staat waar zich ooit een leprozerie bevond. Nu is het een centrum voor o.a. heelkunde, verloskunde, pediatrie, oog- en mondheelkunde

 De Hallepoort is het laatste overblijfsel van de tweede stadsmuur die in de 14de eeuw gebouwd werd.

Stripmuur "Blondie en Blinkie" in de Kapucijnestraat

De Hallepoort

In de Kandelaarsstraat

In de Valkstraat

Art Nouveau in de Nancystraat