Brussel Vijfhoek - de Benedenstad

Het twee-jaarlijkse Bloementapijt op de Grote Markt

Brussel is op zeven heuvels gebouwd en om de benedenstad te ontdekken starten we aan het Centraal Station. Alle pleinen en belangrijke gebouwen worden aangedaan. Via de Grote Markt, de Sint-Jakobs - en de Sint-Gorikswijk gaat de rondleiding naar de Vismarkt waar de wandeling eindigt en we de metro terug kunnen nemen naar het Centraal Station.

Voor groepen tussen 15 en 25 personen.

Klik hier voor een voorstel op maat of stuur me een e-mail.

• De bouw van het Centraal Station werd door architect Victor Horta gestart en door Maxime Brunfaut voltooid.

• Het standbeeld van Don Quichote en Sancho Panza op het Spanjeplein is een copie van het origineel dat op de Plaza de España in Madrid staat.

• De Brusselse katedraal heeft 2 patroonheiligen: de aartsengel Sint-Michael en Sint-Goedele, een heilige uit de 8ste eeuw.

• Het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal werd ondergebracht in het voormalige warenhuis van de familie Waucquez. Victor Horta was de architect.  

• Het voormalige Sint-Michielsplein werd na de Belgische Revolutie omgedoopt in Martelarenplein. Aan de korte zijden van het plein wapperen Vlaamse vlaggen.

• In de Noorddoorgang was ooit een Museum ondergebracht. Naast de ingang staat het huis "hier is 't in de kater en de kat", van architect Hendrik Beyaert, de man die ooit op het briefje van 100 frank prijkte.

• Het De Brouckèreplein was ooit het centrum van het uitgangsleven in Brussel. Het Coca-Cola logo domineert het plein.

• Hotel Metropole is het enige 19de eeuwse hotel dat nog actief is. Ernest Solvay organiseerde ooit in dit 5-sterrenhotel een congres voor chemie waarop o.a. Marie Curie en Albert Einstein aanwezig waren.

• In de Munt braken in 1830 de onlusten uit tijdens de vertoning van de opera "de stomme van Portici". De rellen die hierop volgenden leidden uiteindelijk tot de Belgische Onafhankelijkheid.

• De Sint-Hubertusgallerijen is één van de parels van onze hoofdstad. Ze werden ontworpen door architect Jean-Pierre Cluysenaar en in 1847 ingehuldigd.

Karel Buls was burgemeester van Brussel tent tijde van koning Leopold II. Beide heren hadden een verschillende kijk op stadsontwikkeling. Ze geraakten in een ernstig conflict over de toekomst van de Kunstberg. Uiteindelijk moest Buls het onderspit delven; hij trad dan ook af in 1899.

• De Grote Markt wordt omgeven door tal van straten waarvan de namen verwijzen naar handelsactiviteiten uit de Middeleeuwen. De Beenhouwersstraat is daar een voorbeeld van. We bekijken er het 15de eeuwse gotische Stadhuis en het neo-gotische Broodhuis aan de overkant. In 1695 overkwam Brussel een grote ramp: het Franse leger van 'le roi soleil' Lodewijk XIV bombardeerde het stadscentrum gedurende 3 dagen. Naast de toren en muren van het Stadhuis bleeft niets overeind. Heel snel echter begon de wederopbouw.

Manneken Pis is natuurlijk incontournable, maar is hij vandaag naakt zoals gewoonlijk, of draagt hij een kostuum?

• De pelgrims op wag naar Santiago de Compostela overnachtten in de Sint-Jakobswijk.

• Tussen 1866 en 1871 laat burgemeester Anspach de Zenne overwelven en worden de Centrale Lanen aangelegd, naar een project van Léon Suys. Deze architect was ook verantwoordelijk voor de Beurs.

• Bij de Sint-Gorikshallen komen we op de plaats waar het voor Brussel allemaal begon, ongeveer 1.000 jaar geleden. Stond er eerst een kapel en later een kerk, dan werd in 1881 een overdekte markt gebouwd. Momenteel is het een informatie- en tentoonstellingscentrum.

• De Dansaertstraat is een trendy wijk met veel modewinkels geworden en een belangrijke Nederlandstalige aanwezigheid.

• Van de oorspronkelijke Sint-Katelijnekerk blijft enkel de barokke toren nog over. De klokken van deze toren worden bediend vanuit de nieuwe kerk die door Joseph Poelaert, de architect van het Justitiepaleis, werd gebouwd in 1854.

• Waar momenteel de metrolijn 1 loopt, bevond zich vroeger de haven van Brussel. Toen de dokken gedempt werden, bouwde men een overdekte vismarkt. Van die tijd blijven nog de talrijke visrestaurants over.

 

Boven de ingangspoort van de stadhuistoren

Herrineringen aan de Zenne aan Sint-Goriks

Stripmuur in de Kruitmolenstraat

Voormalig magazijn aan de Nieuwe Graanmarkt

Art Nouveau in de Lemonnierlaan