Brussel Vijfhoek - de Bovenstad

Kleine Zavel en Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk

Vanop het Poelaertplein hebben we een prachtig uitzicht over Brussel: links zien we de CERIA toren in Anderlecht en rechts zien we het Atomium op de Heizel. We verkennen de hele bovenstad tot aan de Kruidtuin.

Voor groepen tussen 15 en 25 personen.

Klik hier voor een voorstel op maat of stuur me een e-mail.

• Op het Poelaertplein heb je een mooi panorama van Brussel. Het Justitiepaleis werd op de vroegere Galgenberg opgericht; 60.000 Maroliens moesten er hun woning voor verlaten.

• Het Egmontpark is een verborgen parkje waar je in de zomer rustig kan picknicken; je vindt er een Orangerie, standbeelden van Peter Pan en de graaf De Ligne en gedichten van Marguerite Yourcenar.

• De Kleine Zavel wordt gedomineerd door het standbeeld van de Graven Egmont & Hoorn die in 1568 onthoofd werden.

Godfried van Bouillon was één van de leiders van de eerste kruistocht. Zijn standbeeld staat in het midden van het Koningsplein.

Old England is een voormalig warenhuis dat 1899 door architect Paul Saintenoy werd gebouwd in Art Nouveau stijl.

Op het Museumplein vinden we o.a. de voormalige residentie van Karel van Lotharingen, die als gouverneur over de Zuidelijke Nederlanden regeerde in opdracht van de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia.

• Op de Kunstberg staat “The Whirling Ear” van Alexander Calder. Dit mobiel stond tijdens de Wereldtentoonstelling van 1958 op de Heizel, vóór het paviljoen van de Verenigde Staten.

Het Paleis voor Schone Kunsten wordt Bozar genoemd; het is één van de laatste gebouwen van Victor Horta.

• Het Koninklijk Paleis kreeg zijn huidige glorie ten tijde van de koning-bouwer Leopold II.

Rond het Warandepark is de politieke macht van België gevestigd: het Paleis der Natiën herbergt de Belgische Kamer en Senaat. Aan de Baron Hortastraat staat een beeld van Graaf Belliard.

Het Vlaams Parlement is ondergebracht in het voormalige 'Hôtel des Postes et de la Marine', het hoofdgebouw van de Post en het bestuur van het Zeewezen dat door architect Joseph Benoit op de plaats van een voormalige concertzaal gebouwd werd. De vergaderingen vinden in de prachtige Koepelzaal plaats.

• Het standbeeld van Charles Rogier siert het Vrijheidsplein. De Vrijheidswijk werd na de Belgische revolutie op de gronden van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwwijk opgetrokken.

• Tijdens de werken aan de Noord-Zuidverbinding werden alle huizen in een strook van 200 m breed afgebroken. Het RAC (Rijksadministratief Centrum) werd hier opgetrokken om de Belgische administratie te centraliseren.

• Een beeld van koning Leopold I staat bovenop de Congreskolom. Je vindt hier ook het Graf van de Onbekende Soldaat.

• In de Kruidtuin vind je nog een Ginkgo Biloba.

 

Het Koningsplein

Kardinaal Mercier en het Markiesgebouw

The Whirling Ear van Alexander Calder op de Kunstberg

Don Quichote en Sancho Panza op het Spanjeplein

Het Troonplein met het beeld van koning Leopold II